Skip to content

Digital kompetanse i bygg- og anleggsteknikk

februar 17, 2010

17. februar arrangerete fagnettverket for bygg- og anleggsteknikk fagdag på Tiller videregående skole. Hovedtemaene var vurdering i prosjekt til fordypning og digital kompetanse.

image Jeg hadde et innlegg med fokus på kompetansemålene relatert til de grunnleggende digitale ferdigheter. Og hva legger den enkelte lærer i begrepet “digital kompetanse” for SINE ELEVER i SINE TIMER i SITT FAG? Hvilke kompetansebehov har nettverket? Hva kan Spydspissene bidra med (og ikke bidra med)? Om OppsIKT-prosjektet og programvare-kartlegging, og om elevpc til høsten. Hvilke maskinvarekrav er nødvendig for å dekke behovet? Viste også eksempler på hvordan informasjon, erfaringer og ressurser kan deles.

Avslutningsvis hadde vi et innlegg av Odd Goderstad fra Graphisoft om tilpasning av gratis 3D tegneprogram(ArchiCad) for grunnskolen. ArchiCad er integrert med BIM (Building Smart Modelling)-teknologien hvor prinsippet er å tegne 3D modeller av hus, bygninger og bygningsdeler hvor all bygningsinformasjon, ned til minste detalj, er innebygd i modellen. Flere store byggherrer krever nå at denne tekonlogienbenyttes i sine prosjekter.

Tegneprogrammet tilpasses og vil bli tilbudt til faget utdanningsvalg på ungdomstrinnet. Programmet er gratis for elever, studenter og lærere og det er på norsk. I tillegg finnes gode og rimelige håndbøker og mange nettressurser bl. a. på Youtube. Det har vist seg at elever som har erfaring fra ulike spilltyper raskt får resultater ved å benytte et slikt 3D tegneprogram.

Bygningshånverkere med fagbrev kan ta videreutdanning som BIM-tekniker ved fagskole.

Skoler som ønsker å benytte programmet må ta hensyn til dette ved valg av pc til elevene. Selv om ikke ArchiCad er spesielt ressurskrevende bør man tenke både på grafikkminne og skjermstørrelse. Altså ikke velge de minste og billigste pc’ene.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: